NLP Uygulama Alanları

NLP ve Kişisel Gelişim

İnsanlar farklı gerekçelerle NLP’ye başvuruyorlar; en sık rastlanan sebeplerden biri kişisel gelişimdir. Asıl amaç NLP uzmanlığı olmasa da iletişimde ustalaşmak, etkin iletişim becerisi sahibi olmak isteniyor, kişisel gelişim çoğu kişinin elde ettiği en önemli faydalardan biridir.

NLP çalışmalarına katılanlar için hayatlarında kayda değer değişiklikler yapmak olağandışı bir durum değildir; NLP “kişisel gelişim” için ortaya çıkmamış olsa da bu @turkiyenlp etkinliklerine katıldıktan sonra aynı şeyi yaşayabilirsiniz.

Bazen bu durum ‘’İyi Biçimlenmiş Sonuç’’ sürecinin bir neticesidir. Sadece insana özgü olan bir yetkinliktir, çoğu kez insan kendi kendine sorar ‘’Doğru yerde miyim?’’, “Ne istiyorum?”. Hayattan tam olarak ne istediklerini anlayınca değişim ve kişisel gelişim kaçınılmaz olur.

NLP kendinize ve çevreye yönelik farkındalığınızın artması süreç içinde duygusal olarak daha anlayışlı olmak için size bir dizi yöntem sunar. İnsanlar duygularını daha iyi idare etmeyi, onların tutsağı olmak yerine yönetmeyi öğrenirler.

En önemli farkı ortaya çıkaran da NLP’nin “P” kısmıdır. “Programlarını” değiştirir, kendilerini daha mutlu ve etkin kılan yararlı strateji ve alışkanlıklar geliştirirler.

“Uzun zaman önce insanlar kişinin benlik kavramının— kendisi hakkında ne düşündüğü ve neleri başarabileceğine inandığı—başarı ya da başarısızlığın en önemli faktörü olduğunu anlamışlardı. Henry Ford’un dediği gibi,

“İster yapabileceğinizi düşünün ister yapamayacağınızı, çoğunlukla haklı çıkarsınız”.

Benlik anlayışınız bir yelkenlide ani bir fırtına esnasında hız ve denge sağlayan omurga ve dümen gibidir.

Omurga ve dümen olmadan, bir yelkenli sürekli değişen rüzgârların ve gelgitlerin—ve değişmeyen kayaların— insafına kalmış bir durumda bir oraya bir buraya savrulur. Ama dümen ve omurga olduğunda istediğiniz yere gidebilir, engelleri aşabilir ve beklenmedik can sıkıcı olayları alt edebilirsiniz.

Ben benliğimize dair bilginin işleyişini modelledim. Söz konusu işleyiş farklı deneyimlerimiz arasından belli deneyimlerin seçilmesine ve bir araya getirilmesine dayanır.

Bu farkında olmadan ve rastlantısal olarak öğrendiğimiz bir şey olduğu için kişiler arasında büyük farklılıklar vardır. Bu yapının keşfedilmesi bilinçdışı bir deneyimin ortaya çıkarılmasını gerektirse de, neye bakacağınızı ve nasıl soru soracağınızı bildiğinizde bunu yapmak oldukça hızlı ve basittir. Yapı öğrenildiğinde, bir kişiye benlik anlayışını daha güçlü ve etkin, daha olumlu ve uyumlu yapacak basit değişiklikler önermek kolay olur.”

http://www.steveandreas.com/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir