NLP Uygulama Alanları

Sporda ve kondisyonda NLP

Sahada, pistte, ringde ya da spor salonunda zaman harcamak sizi ancak belli bir noktaya getirir. Bunlar önemlidir ama tek başına yeterli değildir. Spor yapmak sadece fiziksel bir mücadele değildir, aynı zamanda zihinsel bir mücadele vardır ve gerçekten zorlayıcı olabilecek şey budur. Fiziksel ve zihinsel kondisyon uyumlu olmalıdır.

Kaslarınız çok ağrıyorsa nasıl devam edersiniz?

Önemli bir anda sinirlerinize hâkim olmanın sırrı nedir?

Mağlup olmuş bir ifadeyle boş boş bakarken motive olmaya nasıl devam edersiniz?

Neden bazen “formda olmak” kolaydır, bazen de imkânsız görünür?

Her türlü sportif uğraşta başarılı olmak için kesinlikle kendine inanmak ve güvenmek gerekir. Kazanamayacağınızı düşünürseniz, muhtemelen kazanamazsınız. Tenisçi Billie Jean King: “Dışsal olarak değil içsel olarak daha fazla maç kazanılır.”

Tabii ki bu, NLP tekniklerinin kendini gösterdiği noktadır ve spor, psikologlarının danışanlarıyla çalışırken bu teknikleri bu kadar yaygın bir şekilde kullanmasının nedenidir. NLP ile kısıtlayıcı inançların keşfedilip sorgulanması ve olumlu inançlarla değiştirilmesi mümkündür.

Nörolojik düzeyde yeni alışkanlıkların yerleştirilmesi için Yeni Davranış Üreticisi gibi görselleştirme teknikleri kullanılır. Bu, geçmişte tavan yapmış deneyimlerin hatırlanmasını ve yeniden yaşanmasını, zihinsel olarak bir rol modelin bedenine girilmesini ya da bir film yönetmeni gibi hareket ederek kişinin ihtiyaç duyduğu tüm kaynaklara sahip olduğu bir film çekmesini içerir.

Elverişsiz ya da olumsuz iç diyaloglara karşı koymak için alt temsil sistem düzenlemeleri yapılabilir. Genellikle amaç, her şey kolayca, çaba harcamadan ve otomatik bir şekilde gerçekleşsin diye spor yapan kişiyi zihinsel bir akış durumuna girmesi, dolayısıyla bilinçaltının kontrolü ele aldığı ve bilincin olayları sabote edemediği bir süreci “programlamaktır”. İşler zorlaştığında motivasyonun devamını sağlamak için de benzer teknikler kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir