NLP Uygulama Alanları

Sağlık ve mutlulukta NLP

NLP’nin önvarsayımlarından biri zihin ve bedenin tek bir sistem oluşudur; düşünceler bedenimizde olup bitenleri, bedenimizde olanlar da düşüncelerimizi etkiler. Bunun doğru olup olmadığını öğrenmek için tek yapmanız gereken plasebo etkisini dikkate almaktır.

Olumlu düşünceleri aklınıza getirerek bedeninizi iyileştirip koruyabilirsiniz.

Bedeninize iyi bakarak zihninizin sağlıklı olmasına yardımcı olabilirsiniz. Çoğu kişi stresli bir günün sonunda hafif bir yürüyüş yapmanın ya da bir spor salonuna gitmenin gerilimi azaltan ve canlılık kazandıran bir etkinlik olduğunu düşünür. Araştırmalar da depresyonun en etkili çarelerinden birinin koşu olduğunu göstermiştir.

Fiziksel bir rahatsızlık duyduğunuzda doktora gitmenin yanı sıra, olayları psikolojik bir açıdan değerlendirmek de fayda sağlayabilir. Thorwald Dethlefsen ve Rudiger Dahlke kitapları Hastalık İyileşmeye Giden Yoldur da (Arkeoloji ve Sanat Yay., 2002) kendinize hastalığın sizi ne yapmaya zorladığına ya da ne yapmanızı engellediğine ilişkin sorular sormanın, iyileşmenin kilit noktası olduğunu ileri sürüyor.

NLP, işleri yoluna koymanıza yardımcı olacak çok sayıda yöntem ve teknikle zihinsel ve fiziksel sağlığınızı ve mutluluğunuzu sürdürmenin etkili bir yolu olabilir.

Bedene ilişkin ifadeleri şöyle bir düşündüğünüzde, düşünce şeklinizle iletişim diliniz arasında doğrudan bir ilişki olması hiç de şaşırtıcı görünmez. Seçilen dil tesadüfi değildir. Bilinçaltınız bedeninizi yönetmekle kalmaz aynı zamanda eski anıları, inançları ve duyguları depolar. Bedeniniz söylediklerinizi duyar ve taleplerinize göre belirtiler üretir! Bir olayı tarif etmek için kullandığınız kelimelere kulak verin.

Aşağıdakilere benzer ifadeler bedene aynı anda yönlendirici mesajlar gönderir:

‘Bunu sindiremiyorum!’ (ülser ve sindirim sorunları)

‘Bu durum tüylerimi ürpertiyor’ (cilt döküntüleri) ‘Desteklenmediğimi düşünüyorum’ (sırt sorunları) ‘Kalbimi kırdı’ (dolaşım sorunları)

‘Dünden beri kafamı ütülüyor!’ (baş ağrıları) ‘Bırakamıyorum’ (kabızlık)

Böyle bir organ dili iç gerilimleri, çatışmaları ve kökleşmiş sorunları mecazi olarak tanımlar. Kullandığınız dile kulak vermek ve dikkat etmek için duyusal keskinliğinizden faydalanarak, sağlığınızı ve mutluluğunuzu artırabilirsiniz. Aklınızdan geçenlere duyarlı olun. Bu düşüncelerle ilişkili olan vücut bölgelerinizin farkına varın ve bilinçaltındaki meselelerin yüzeye çıkmasını sağlayın. Çatışmaları çözmek, eski duygulardan kurtulmak ve kısıtlayıcı inançları değiştirmek için ihtiyaç duyduğunuz her türlü NLP tekniğini kullanın. Netice olarak organ diliyle konuşma alışkanlığınızı bırakın.”

Arielle Essex 15 yılı aşkın süredir sağlık, yaşam, iş ve mesleki sorunlarda olağanüstü bir koçluk ve eğitim hizmeti sunmaktadır. 1995’te Londra’da Practical Miracles adı altında kendi eğitim işine başlamış, o zamana kadar görülmemiş kalitede NLP ve hipnoz kursları vermiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir