NLP Uygulama Alanları

Terapide NLP

NLP’nin çıkış noktası terapi olduğundan—Bandler ve Grinder’ın aile terapisti Virginia Satir’in, hipnoterapist Milton H. Erickson’m ve geştalt terapisti Fritz Perls’ün çalışmalarım modellemesiyle başlayan—çok çeşitli durumlarda insanları tedavi etmek için kullanılabilir.

NLP “yaklaşımından ve metodolojisinden” ortaya çıkan “bir dizi teknik” fobilerin sadece birkaç dakika içinde tedavi edilmesine, çocukluk travmalarının etkisiz hale getirilmesine ve alışkanlıkların değiştirilmesine imkan sağlar.

Bu yöntemler o kadar etkilidir ki bazı terapistler neredeyse sadece NLP’yi kullanır. Bazıları da tekniği ve felsefesi açısından birbirine benzeyen Bilişsel Davranışçı Terapi ya da Geştalt gibi diğer yaklaşımlardan faydalanır. NLP’nin en büyük avantajı “Kısa Terapi” formunda olmasıdır; tek bir seansta çarpıcı sonuçlar elde edilebilir, bazen de bir sorun tamamen çözüme kavuşturulabilir. Farklı pek çok çalışma alanı olduğu için—alt sistemler, zaman çizgisi, metafor, çıpa atma, Meta Programlar vs.—terapistlerin sıkça karşılaştığı birçok sorunda NLP başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.

NLP’yi inceleyen ve terapide kullanmaya başlayanların bir başka avantajı daha vardır: hipnoz hakkında biraz fikir edinme. “Altı adımda yeniden çerçeveleme” gibi NLP tekniklerinin çoğu doğası gereği transa neden olmakta ve Milton Modeli hipnotik bir dil kullanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir